Folii Bruxsafol

Folii de protecţie solară, securitate şi antiefracţie

Transmisia solară totală

– partea de energie ce trece prin geam din cantitatea totală de energie solară care ajunge la suprafaţă geamului în exterior. Este exprimata în procente şi compusă din: lumina vizibila, razele infraroşii şi razele UV.

 

Absorbtia solară totală – cantitatea de energie solară (luminoasa, infrarosie şi ultravioleta) absorbită de geam, exprimată în procente. Cand razele solare lovesc geamul direct, o parte din energia solară este transmisa prin geam, o parte este absorbita iar o anumita parte este reflectata. Tipul geamului şi a foliei aplicate, determina în procente cantitatea de energie absorbita.

 

 

Reflectia solară totală – reprezintă capacitatea foliei de a reflecta energia solară totală. Cu cat procentul ce exprima aceasta valoare e mai mare, cu atat folia are o reflectivitate mai mare.

 

Emisivitate – exprima abilitatea unei suprafete de a absorbi sau reflecta energia radianta. Cu cat aceasta valoare e mai mica, cu atât izolatia împotriva pierderii de caldura e mai buna.

 Radiaţia UV (masurata la 300-380nm) – lungimi de unda invisibile, puternice (mai scurte decat lumina dar mai mici decat razele X ), emise de soare şi separate în trei tipuri UV-A, UV-B şi UV-C.

UV-B produce arsuri solare ale pielii şi la o expunere indelungata chiar cancer la nivelul pielii. Foliile de  protecţie  solară impiedica până la 99% patrunderea radiatiei ultraviolete prin geamul protejat.

Spectrul complet al luminii solare – reprezintă totalitatea razelor vizibile şi invizibile emise de soare. Razele vizibile sunt: rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo şi violet, cunoscute ca şi culorile curcubeului.
Razele invizibile sunt: ultravioletele UV, X, Gamma, Cosmice, undele lungi, undele medii, undele scurte, microunde şi infrarosii.

Undele infrarosii – componentă a spectrului solar, reprezintă undele electromagnetice dintre lumina vizibila şi microunde. Lungimea de unda a razelor infrarosii variaza intre 0,76 şi 1000 microni, astfel:

–         între 0,76 şi 1,5 microni – raze infrarosii apropiate (de suprafaţă),

–         între 1,5 şi 4 microni – raze infrarosii medii

–         între 4 şi 1000 microni – raze infrarosii îndepărtate (de profunzime).

Radiatie – razele infrarosii radiaza sau imprastie de la o sursa localizata.

Penetrare – spre deosebire de lumina vizibila, razele infrarosii pot sa penetreze în adancime pielea şi tesuturile invecinate până la 3-3,7 cm.

Rezonanta – razele infrarosii genereaza în mod natural caldura, determinand moleculele corpului sa vibreze rapid unele contra celorlalte.

Razele Infrarosii Intunecate (DIR Dark Infrared Rays) – sunt localizate în spatele spectrului vizibil şi au o dimensiune a undelor intre 10-1000 microni. Sunt rezistente şi sunt eficiente. Cele care au lungimea de unda scurta intre 1,5 – 10 microni sunt numite raze infrarosii.

Razele DIR sunt eficiente în generarea de caldura. Ele sunt absorbite de catre corpuri şi organisme. De asemenea, au o mare rezonanta care conduce catre o vibratie eficienta a moleculelor organice, rezultand o generare importanta de caldura.

Suprafetele reflecta cu usurinta razele scurte, precum cele infrarosii. Totusi razele infrarosii au influenţă scăzută în incalzirea obiectelor şi a corpurilor. Ele incalzesc numai suprafetele conductoare, prin energia pe care o transporta moleculele, fiind astfel, un mod artificial de incalzire.

Factorul U – este factorul de conductivitate a geamurilor, cunoscut şi sub denumirea de coeficient al transferului termic. El defineste valoarea fluxului de caldura, în raport cu timpul, şi determina astfel capacitatea de izolare. Factorul U este masurat în BTU (British Thermal Unit) / ft² / h / ºF. Cu cat valoarea lui este mai micăcu atat izolatia este mai puternica.

Coeficient de umbrire – proportia în care un geam pe care e aplicată o folie de  protecţie  solară modifică lumina vizibilă sau deformeaza imaginea, în comparatie cu un geam simplu.

Transmisia luminii vizibile – cantitatea radiatiei luminoase care patrunde prin geamul protejat, exprimata în procente. O transmisie micăa luminii vizibile este preferabila din punct de vedere al controlului solar, pe când o valoare mai mare a acesteia este preferata atunci când se urmareste pastrarea iluminarii naturale.

Absorbtia luminii vizibile – cantitatea de lumina absorbita de geamul protejat cu folie, exprimata în procente.

Reflectia luminii vizibile – cantitatea de lumina vizibila, reflectata de geamul cu folie, exprimata în procente. Cu cât reflecţia este mai mare, cu atât  protecţie  solară este mai buna.

Grosime material – este exprimată în unitatea de masura µ (micron). 100 µ = 0,1 mm

Rezistenta la rupere – semnifica elongatia maxima la care poate ajunge materialul inainte de a se rupe. Cu cat aceasta valoare e mai mare, cu atat materialul e mai rezistent.

Gradul transmisiei de energie totală (valoarea G) – valoarea G masoara transmisia energiei din afara spre interior în procente. Un grad mare de transmisie a energiei determina o incalzire excesiva a încăperii. Astfel, cu cat valoarea G e mai mare, cu atat mai multa energie termica patrunde prin geam.

Timp de uscare – foliile Bruxsafol sunt echipate cu un adeziv Pressure Sensitive care se activeaza sub presiune, în contact cu apa. Soluţia aplicatoare se pulverizeaza în mai multe straturi intre folie şi sticla. O parte este absorbita de adeziv şi este eliminata prin porii foliei. Chiar şi când e utilizat cu multa grija, exista posibilitatea ca lichidul de montare sa nu fie îndepărtat complet dintre folie şi sticla. Acest exces de apa poate produce bule sau pete albicioase. în timp insa, majoritatea dispar. Durata acestui proces depinde de temperatura, grosimea foliei şi de gradul de metalizare.

Durata de viata – în adezivul foliilor exista absorbanti UV de cea mai buna calitate. Foliile de exterior au în plus un coating de stabilizare a radiatiilor UV. Sub influenta agresiva a radiatiilor UV, calitatea acestuia poate sa scada în timp. Conform experientelor anterioare, foliile Bruxsafol au urmatoarea durabilitate (in condiţiile unei intretineri corecte):
– foliile de interior: aprox. 15 – 20 ani
– foliile de exterior: aprox. 7 – 9 ani (montaj vertical)
– foliile de exterior: aprox. 5 – 7 ani (montaj oblic)

Tensiunea termica a sticlei determinata de foliile de  protecţie  solară – foliile absorb o parte a energiei solare care incalzeste geamul. În cazul geamurilor termoizolante moderne pot aparea tensiuni termice. De asemenea, în anumite condiţii (de ex montare improprie), pot aparea tensiuni termice şi în geamurile acoperite cu folii deschise la culoare. De aceea, inainte de montare utilizatorul trebuie sa verifice compatibilitatea dintre folie şi geam.

De exemplu, pe geamurile termoizolante, blindate sau cele laminate nu este indicata montarea foliilor de interior. De asemenea, sunt problematice şi geamurile doar partial expuse la lumina soarelui. Prin incalzirea partiala a sticlei pot sa apara tensiuni termice.

Pentru a verifica daca o folie se potriveste unui anume geam, avem nevoie de urmatoarele informaţii :

  • Constructia sticlei
  • Indicele K
  • Valoarea G
  • Transmisia luminii vizibile
  • Dimensiunea sticlei

Efectul de sera – sticla float permite patrunderea radiatiilor solare. în interiorul incaperilor, radiatiile solare sunt absorbite de diferite obiecte de decor, de podea şi de pereti. Incalzirea astfel obtinuta e preluata de razele infrarosii, insa geamurile nu permit trecerea acestor raze în afara, astfel ca incaperile sunt supra-incalzite. Foliile de  protecţie  solară Bruxsafol reflecta o mare parte din radiaţia solară, minimizand efectul de sera.